De Basis,
Hoe vaak is het jou al overkomen dat je even een cake of wat koekjes wil bakken, maar de helft van de ingrediënten niet in huis hebt? Mij heel vaak. En dan gaat het vaak om de kleine toevoegingen, zoals kaneel of cacao. De basis heb ik eigenlijk altijd wel in huis, want bijna ieder recept wat de oven in gaat bestaat vaak uit sowieso deze 5 ingrediënten:
boter, bloem, suiker, eieren en zout
Dan heb je nog de zogenaamde hulpingrediënten. Het is handig als je de volgende ingrediënten standaard ergens in je keukenkastje of koelkast hebt zwerven: cacao, bakpoeder, koolzuur, kaneel, melk, zonnebloem olie, vloeibare margarine (daarmee vet je het bakblik lekker makkelijk in), citroenrasp en vanille.
Even over de vanille: ik gebruik altijd vanillestokjes. Deze snij je doormidden en je gebruikt alleen het merg. Verse vanille is duur, maar oh zo lekker. Ga je liever voor vanillesuiker of vloeibare extract, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Probeer dan zelf toe te voegen naar smaak, want ik geef in de recepten alleen de realdeal aan. Je vind verse vanille in de supermarkt vaak in het kruidenrek, vacuumverpakt, of in het bakschap in een glazen buisje.
Over de boter.
Roomboter geeft natuurlijk die lekkere herkenbare smaak aan je cake of koekje, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor margarine vanwege de vetten. Ik gebruik altijd roomboter, voor de smaak en ook voor de kleur. Margarine is wat bleker van kleur, roomboter is iets geler. Als je dan bijvoorbeeld een cake maakt is roomboter niet alleen lekkerder maar geeft ook een mooiere goudbruine kleur aan het resultaat. Enig nadeel van roomboter, vooral nu in de zomer is dat het heel zacht wordt. Eigenlijk te zacht als je bijvoorbeeld appeltaartdeeg gaat maken. Het deeg wordt heel slap en plakt aan alle kanten. Goed koelen van deeg helpt. In de bakkerij zetten we daarom vaak het deeg een dag van tevoren, zodat je het goed kan koelen en dus mooi stevig wordt.
Voor cake daarentegen wil je juist slappe boter. Slappe boter kan je makkelijker luchtig maken met je keukenmixer en wordt steeds witter van kleur naarmate er meer lucht in komt.
Het laatste wat ik je wil vertellen over boter is het verschil tussen euroshopper/budgetmerk roomboter en de vaak iets duurdere roomboter. Het prijsverschil is eigenlijk minimaal, dit is €0,25 per pakje ongeveer. Je ziet het eigenlijk al aan de verpakking. De ene zit in papier, de andere in goudfolie. Het daadwerkelijke verschil is dat het hooiboter of grasboter is. Hooiboter komt van koeien die eigenlijk alleen binnen staan en veel hooi te eten krijgen. Ook 's winters hebben we veel hooiboter in nederland vanwege de weersomstandigheden. Hooiboter is wat taaier van structuur, steviger dan grasboter. Grasboter is dus zo als je raadt van grazende koeien en is wat zachter. Ik gebruik eigenlijk altijd grasboter, tenzij het 'lege schappen festival' is bij de supermarkt en dus genoodzaakt ben om de goedkopere hooiboter te kopen.
En dan even over bloem
In de supermarkt is vaak alleen maar patentbloem te koop. Dit hoeft geen probleem te zijn. Patentbloem is uitermate geschikt voor brood en ook wel voor cake. Ik gebruik geen zelfrijzend bakmeel, dat 'maak' ik zelf door de koolzuur/bakpoeder zelf toe te voegen.
Even een notitie terzijde: koolzuur is NIET hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder kan je kopen in de supermarkt, dat ligt in het schap bij de cakemixen et cetera. Koolzuur, ofwel baksoda, ofwel zuiveringszout, ofwel natriumbicarbonaat koop je bij sommige supermarkten (Jumbo heeft het vaak in het wereldschap) of vraag bij de drogist naar zuiveringszout.
Maar we hadden het over bloem. Als je veel koekjes gaat maken kan je het beste bij de lokale bakker vragen naar een kilo zeeuwse bloem. Deze bloem heeft bepaalde eigenschappen die het beste uitpakken voor koekjes. Hier in Groningen kan je zeeuwse bloem krijgen bij supermarkten die het assortiment van molen Mulder Pot uit Kropswolde verkopen. De enige die ik echter zo weet te noemen is de Jumbo in de Euroborg. Deze verkoopt veel bloem en meelsoorten, brood- en cakemixen, maar ook bakdecoratie zoals griessuiker, sesamzaad, maanzaad et cetera. Mulder Pot heeft ook een webwinkel.
Eieren en zout
Over eieren en zout hoef ik eigenlijk niks te zeggen, behalve dat ik de medium eieren gebruik. 1 ei is gemiddeld 50 gram, waarvan ongeveer 30 gram eiwit en 20 gram dooier. Grotere eieren hebben dus meer inhoud en klopt dan niet meer in verhouding met het recept.
Met zout wordt eigenlijk, tenzij anders vermeld, altijd keukenzout bedoeld. Bakkers gebruiken echter bakkerszout. Hier is jodium aan toegevoegd en het is wettelijk verplicht is dat ze dat gebruiken. Voor huis, tuin en keukenbaksels zoals we hier doen maakt het echter niet uit.
En tot slot
Suiker bewaar ik voor de andere keer, aangezien er ontzettend veel verschillende soorten suiker zijn, met elk een andere eigenschap.
Als je iets nodig bent en je weet niet waar je het kan kopen, aarzel dan niet om even bij een bakker naar binnen te stappen en te vragen. Heel veel bakkers verkopen grondstoffen tegen een normale schappelijke prijs. Indien dat niet mogelijkis kan je ook een berichtje achterlaten, dan help ik je met je zoektocht.
Happy hunting!