Suiker, 1 van de hoofdingrediënten. Suiker is een omvangrijk begrip, want als er in een recept staat 100 gram suiker, welke suiker bedoelen we dan eigenlijk? In Nederland kennen we een paar soorten;
Poedersuiker, kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker en keukenstroop. Er zijn zelfs nog meer soorten, maar dat zijn dan ook soorten die ik niet of nauwelijks gebruik, zoals kandijsuiker, geleisuiker, suikernibs en invertsuiker.
Maar dan nu staat de teller eerst op 5 soorten suiker en het breidt zichzelf uit, want;
Kristalsuiker kennen we 3 soorten van, namelijk grof, fijn en heel fijn. Om maar direct antwoordt op de vraag bovenaan; als er genoemd wordt 100 gram suiker wordt er kristalsuiker bedoeld en dan de fijne kristalsuiker die ook wel gewoon tafelsuiker wordt genoemd. Hele fijne kristalsuiker wordt ook wel verkocht als automatensuiker. Ik heb wel eens kristalsuiker gekocht bij de lidl, of het budgetmerk van de jumbo, maar mijn ervaring is dat dit vaak te grof is, met het nadeel dat de kristallen niet goed oplossen. Dat is wel weer een voordeel als je het voor decoratie gaat gebruiken, bijvoorbeeld boven op de appelflappen.
Poedersuiker hebben we ook in meerdere vormen, namelijk met en zonder zetmeel. Pure poedersuiker klontert snel en daardoor wordt er zetmeel toegevoegd, 1% of 5%. In de Van Gilse poedersuikerstrooiers, die je kan kopen in elke supermarkt, zit 1% zetmeel. Deze kan je prima gebruiken in de recepten. Ben je echter veel nodig, dan zou je bij bijvoorbeeld de Makro of Jamin een kilozak suikerbakkers-poeder op kunnen halen. Heb je geen Jamin of Makro in de buurt zou je het HIER online kunnen bestellen. Poedersuiker met 5% zetmeel wordt gebruikt ter decoratie, zoals op puddingbroodjes et cetera. Door de zetmeel lost de suiker minder snel op en het wordt ook wel decoratiesneeuw genoemd. Deze poedersuiker wordt eigenlijk haast niet verkocht aan particulieren en is ook niet geschikt als grondstof voor je baksel.
Dan is er nog basterdsuiker. Deze komt zoals iedereen weet in 3 verschillende kleuren. De kleur komt door de toegevoegde karamel of melasse, die een bepaalde smaak en kleur aan de suiker geven. Bij een recept wordt vaak vermeldt om welke soort basterdsuiker het gaat; wit, lichtbruin of donkerbruin.
Rietsuiker komt voor zover ik weet maar in 1 soort voor hier in Nederland. Rietsuiker wordt gewonnen uit riet, ja echt, in tegenstelling tot onze suiker die gewonnen wordt uit bieten. Suikerriet groeit alleen in tropische landen.
Rietsuiker is lichtbruin/gelig van kleur maar verschilt niet veel met gewone kristalsuiker. De chemische samenstelling is exact hetzelfde, namelijk C12H22O11, maar daar heb ik geen verstand van. Mijn scheikunde eindcijfer was een 3,7 en chemisch geneuzel is dus ook echt niet mijn ding.
Keukenstroop is een mengsel van suikerstroop, glucosestroop en melasse. Het is donkerbruin van kleur en lichtbitter van smaak. Zelf gebruik ik deze pot, maar je kan ook schenkstroop uit een fles gebruiken.
Welke ik ook nog even wil vermelden is golden syrup. Misschien heb je het al eens gezien in een kookboek. Ik had zelf nog nooit van golden syrup gehoord, tot kort geleden toen ik het tegen kwam in een recept. Na enig onderzoek hoorde ik dat het gewoon hier in nederland te koop is. Golden syrup lijkt op onze keukenstroop, alleen zit er geen melasse in waardoor het goud/amber kleurig is en daardoor ook anders van smaak.
Golden syrup kan je kopen bij de grotere supermarkten, alleen staat het niet overal op de zelfde plek. Zoek het bij de suiker, broodbeleg,in het bakschap of het wereldschap. Het wordt verkocht onder de naam "Lyle's Golden Syrup". Als je het echt niet kan vinden kun je ook gewone stroop gebruiken, al zou ik dan wel iets minder doen. Golden syrup wordt ook wel gebruikt als vervanger van honing in recepten, wat kan, als je geen liefhebber bent van honing.
Maple syrup, ofwel ahornsiroop noem ik er ook direct maar even bij. Dat is een suikersiroop gehaald uit sap van esdoorns. 80% van alle ahornsiroop komt uit canada. Ahornsiroop zeer prijzig en dat komt doordat je 40 liter sap nodig bent om 1 liter siroop te maken. Een volgroeide esdoorn doet er 4 tot 6 weken over om 40 liter sap te produceren. Dat betekent dus 1 liter siroop per 6 weken per boom.
Ahornsiroop heeft een kenmerkende caramelachtige smaak en wordt verkocht in de grotere supermarkten. Vaak staat het bij het bakschap in een klein glazen flesje.
Zo, eerst weer genoeg gepraat over suiker. Nu we de basis compleet hebben gehad, ben ik eigenlijk zover om het eerste recept er op te knallen.
See you soon!
Yet another blog about deliciousness. Hallo ik ben Karin, 25 jaar, woonachtig in Groningen en banketbakker. Samen met Gerben, eigenaar van Black&Bloom en soms mijn personal baking assistent proberen wij lekkernijen aan te bieden bij Black&Bloom wat net even anders als anders is. Samen proberen wij het lekkerste koekje of stukje taart naast een superfijne koffie te serveren. Come and Try @BlackandBloom
Geen opmerkingen:
Een reactie posten