Je bent nodig:
200 gr witte basterdsuiker
125 gr slagroom op kamertemperatuur
en een pan met een dikke bodem
Doe de suiker in de pan, zet hem op laag vuren en laat langzaam smelten. Roer niet in de pan.
Na een paar minuten zal je de verkleuring gaan zien, maar roer nog steeds niet in de pan
Als het eenmaal begint te kleuren gaat het vrij snel. Als het één bruine massa is haal je de pan van het vuur en roer je de slagroom er door.
PAS OP! Het geheel kan gaan schuimen en/of spetteren. Suiker kan hoge temperaturen aannemen (tot wel 180 graden) en als je je hieraan brand blijft het kleven aan de huid, wees daarom altijd voorzichtig en proef en voel nooit met je vingers warme suiker.
Als de slagroom te koud is kan er een grote klont karamel ontstaan in de pan, deze kan weer zacht worden door het geheel opnieuw licht te verwarmen.
De karamel koelt het snelste af door hem uit te storten in bijvoorbeeld een grote ovenschaal.
Variatie tips:
- Voeg een klontje boter toe bij het smelten van de suiker voor een butterscotch smaak
- Gebruik zeezout voor gezouten karamel
- Voeg een theelepel oploskoffie toe voor een koffie-karamel
Heb jij nog andere variaties? Reageer en deel!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten