Ze zijn er weer, verse kersen! En sommige kersen- koffieliefhebbers hebben afgelopen week al een puntje kunnen proeven van de nieuwe kersen-vanillecrumble, want dit recept ligt natuurlijk gebakken en wel in de koelvitrine van Black&Bloom. Het recept komt uit de Allerhande en heeft in mijn ogen geen of weinig aanpassing nodig. Heb jij een tip of suggestie? Aarzel niet en reageer!
Voor de bodem zijn we nodig:
300 gr bloem
150 gr boter
2 el poedersuiker
50 ml slagroom
½ tl zout
En voor de vulling:
800 gr ontpitte kersen of diepvries kersen (maar wel ontdooid)
100 gr basterdsuiker
2 tl maïzena
En dan nog de vanillekruimels:
145 gr bloem
5 gr bakpoeder
50 gr basterdsuiker
100 gr boter
merg van een ½ vanillestokje
Als laatste de materialen:
een pan met dikke bodem
een springvorm van 24cm doorsnee
een steunvulling zoals bakbonen
en natuurlijk een oven
Stap 1: Meng de bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine tot een kruimelig geheel. Voeg de slagroom toe en laat draaien tot een samenhangend deeg. Wikkel in folie en leg het een tijdje in de koelkast.
Stap 2: Zet je oven aan op 170/180 graden. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm aan de binnenzijde te bekleden. Prik gaatjes in de bodem, bedek met papier en vul met de steunvulling. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Haal het bakpapier met steunvulling uit de vorm en zet hem nog even 5 minuutjes terug in de oven.
Stap 3: Tijdens het bakken doe je de kersen met de basterdsuiker in een pan. Breng het aan de kook en laat 15 minuten zacht doorkoken. Terwijl het kookt goed blijven roeren anders krijg je gebakken kersen op de bodem van de pan en dat willen we dus niet. Meng de maïzena met wat water in een bakje/kopje en voeg toe in de pan. Doe je dit niet dan komen er klonten in je kersenvulling. Beter iets te veel dan te weinig water anders krijg je het door de grappige eigenschap die maïzena heeft met geen mogelijkheid uit het bakje. Ik spreek uit ervaring, jammer genoeg.
Sommigen weten vast al wat ik bedoel, namelijk maïzena met water maakt een non-newtoniaanse vloeistof, waardoor het vloeibaar lijkt, maar zodra je er druk op uitoefent, zoals met een lepel de vloeistof uit je kopje schrapen, veranderd het schijnbaar dunne goedje in een stevige massa die zich niet laat verplaatsen totdat je de druk verlicht. Kijk maar eens hier naar:
Moraal van dit verhaal: genoeg water toevoegen aan de maïzena
Stap 4: Als je tijdens het koken een momentje hebt kan je alvast de kruimels maken. Doe de bloem, boter, bakpoeder, suiker en vanille in een keukenmachine en meng tot een kruimelig geheel. Giet de kersenvulling in de springvorm en verdeel de kruimels er bovenop. Zet in de oven voor nog 25 minuten. Serveer warm, lauw, koud, met slagroom, met ijs of met natuurlijk een fruity filterkoffie.
Cherish the cherries !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten